Proste przepisy, apetyczne zdjęcia, wytworny charakter pisma. Książka stworzona przez Zofię Różycką, artystkę, praktykującego cukiernika i typografa, to smakowity kąsek, dla wszystkich którzy cenią sobie dobre wypieki i piękne wydania. Znajdziemy tu zbiór przepisów na proste, słodkie przysmaki, których nazwy zaczynają się na kolejne litery alfabetu.
Książkę rozpoczyna i kończy tarta, niewątpliwie jedno z ulubionych ciast Autorki. Pierwsza to Agrestowo- śmietankowa, ostatnia Z zielonej herbaty.
Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami, Eklerki, Francuskie ciasto, Sernik z sezamkami czy Imbirowe ciasteczka to kilka przykładów z ponad dwudziestu przepisów. Sporo tu niekonwencjonalnych połączeń takich jak np. w Orzechowych ciastkach z bekonem, Lawendowym cieście z lukrem czy w Tarcie z truskawkami i tymiankiem. Autorka odważnie łączy nie tylko składniki ale również zdjęcia z rysunkami i ciekawym liternictwem. Efekt jest niezwykły.
Poza przepisami na słodkie wypieki znajdziemy tu także porady jak zrobić bezy, lukier, słodkie kremy, masła smakowe i sosy owocowe. Przeliczniki miar i wag to informacje, które Autorka umieściła na końcu książki własnoręcznie je rysując i kaligrafując. Zofia Różycka pokusiła się nawet o narysowanie przyborów do odmierzania, cięcia, mieszania i pieczenia. Miarki, łyżki, kubki, szklanki, noże, tarki, ubijaczki, sitka i durszlaki – to wszystko znajdziemy w tym niezwykłym „Alfabecie ciast”.
Autorka sama książkę napisała, sfotografowała i wykaligrafowała. To dopracowane w każdym calu wydanie. Zdobią je fantazyjne litery, fotografie bez większych upiększeń /pomiędzy kawałkami wypieków widzimy okruchy i plamy/, a przez to jeszcze bardziej smakowite w swej naturalności.
„Alfabet ciast” to książka niewielkich rozmiarów, jednak jej zawartość zrobi na wrażliwym czytelniku WIELKIE wrażenie. To wyjątkowe połączenie elegancji z prostotą. Z ozdobną tasiemką do zaznaczania. Idealne na prezent dla wielbicieli słodkich wypieków.
/MW/
Zofia Różycka, Alfabet ciast, Wydawnictwo Dwie Siostry, 2015
Leave a Reply