Już dziś, 7 maja, startuje tegoroczna edycja Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu. W Warszawie imprezę zainicjuje happening, po którym przez kolejne sześć dni każdy, nieodpłatnie, będzie mógł wziąć udział w codziennych imprezach zorganizowanych przez Fundację Viva! Wydawnictwo W.A.B. zaprasza do udziału w kolejnej edycji Tygodnia Wegetarianizmu oraz do lektury książki:
Bezkrwawa rewolucja. Historia wegetarianizmu od 1600 do czasów współczesnych
Tristram Stuart
Wydawnictwo W.A.B.
Tristram Stuart ukazuje w swojej rewolucyjnej książce, jak różnorodne i głębokie są źródła tego, co nazywamy wegetarianizmem, a co określa nie tylko sposób odżywiania się czy postawę etyczną, ale także sposób postrzegania świata.
Śledzi oddziaływanie filozofii Wschodu i wielkich religii Indii, które odcisnęło się już na myśli Pitagorasa czy Sokratesa. Analizuje interpretacje chrześcijaństwa, wedle których człowiek nie został stworzony, by jeść mięso („Zawsze wydawało mi się, że człowiek nie narodził się, aby być drapieżnikiem” – tak ujął to, choć z innych pozycji, Albert Einstein). Bada pisma wielkich myślicieli i twórców: Francisa Bacona, Isaaca Newtona, Kartezjusza, Woltera czy Percy’ego Shelleya i znajduje w nich tę samą niechęć do zabijania zwierząt i to samo przekonanie o dobroczynnym wpływie bezmięsnej diety, które podziela jakże wielu współczesnych.
„Bezkrwawa rewolucja” zyskała wielką popularność w USA i Wielkiej Brytanii. Zawdzięcza ją nie tylko skrupulatności Tristrama Stuarta i jego imponującej wiedzy, ale także niebagatelnemu talentowi literackiemu autora, dzięki czemu książkę czyta się z niebywałą przyjemnością.
Tristram Stuart (ur. 1977) – angielski historyk, publicysta i pisarz, studiował w Cambridge. Pracownik Centre for World Environmental History na Uniwersytecie Sussex; doradza instytucjom i firmom (m.in. supermarketom i restauracjom), jak ograniczać marnotrawstwo żywności. Bezkrwawa rewolucja była jego książkowym debiutem – ukazała się w 2006 roku w Wielkiej Brytanii, a rok później w USA. W 2009 roku opublikował Waste: Uncovering the Global Food Scandal, za którą otrzymał IACP Cookbook Award w kategorii literackiej oraz nominacje do trzech innych nagród. Tristam Stuart mieszka w Sussex, gdzie hoduje świnie, kurczaki i pszczoły.
źródło: Wydawnictwo W.A.B.
Leave a Reply