SOBOTA – 9 września 2023

SOBOTA – 9 września 2023

Pod naszym patronatem m.in. 

Pod naszym patronatem m.in. 

Książka w prezencie

Książka w prezencie

WSPÓŁPRACA

WSPÓŁPRACA

Kopytka inaczej

Lubicie kuchnię włoską? Zapewne usłyszę, że tak. A znacie jakieś inne potrawy oprócz pizzy i spaghetti? Pewnie tak. A wiecie, jak zrobić umbricelli al rancetto? Pewnie nie, ale Cristina Catese z chęcią wam opowie… a ja powiem, że dawno nie miałam w ręku książki o gotowaniu napisanej z taką pasją! I choć nie wszystkie przepisy są dla każdego, to warto poznać tajniki kuchni, która kojarzy mi się przede wszystkim ze słońcem, morzem, pastą, serami i błękitnym niebem.

Przepraszam, no nie mogę się powstrzymać przed zacytowaniem: „(…) O! szczęśliwe nieba/Krajów włoskich! różowe cezarów ogrody!/Wy klasyczne Tyburu spadające wody/I straszne Pauzylipu skaliste wydroże!(…) Zaczęli więc rozmowę o niebios błękitach,/Morskich szumach i wiatrach wonnych i skał szczytach,/Mieszając tu i ówdzie podróżnych zwyczajem/Śmiech i urąganie się nad ojczystym krajem (…)”. Mam nadzieję, że fragment równie rozpoznawalny jak gnocchi… mączne kluseczki w Polsce również wyrabiane, a kopytkami przez kucharki nazywane. Średnio mi ten trzynastozgłoskowiec wyszedł był, aczkolwiek – turlanie gnocchi po widelcu już nawet całkiem, całkiem… trening czyni mistrza, a przepisy Cristiny odrobiny wprawy mimo wszystko wymagają, niemniej warto spróbować! Z mąką i jajkami wszak zawsze zabawa przednia, czyż nie?
À propos gnocchi – na stronie 118 znajduje się przepis na gnocchi alla romana. I gdybym była początkującą pasjonatką gotowania, miałabym małą zagwozdkę z tym przepisem. Na przykład wśród składników znajduje się kasza manna, a w instrukcji… zamienia się na semolinę. Być może tłumaczenie zawiodło, ale moim zdaniem, semolina powstaje z twardej pszenicy durum, a kasza manna ze zwykłej, więc to jakby dwie różne jakości. Co tam, można wypróbować i jeden, i drugi składnik – niebawem to uczynię. Na zdjęciu potrawa prezentuje się apetycznie, niewiele z nią zachodu, więc gnocchi alla romana zagoszczą na moim stole już wkrótce. Takie kopytka inaczej, a co!

Placek ziemniaczany inaczej też wypróbuję. Frico di patate z przepisu na stronie 91. Na widok pierożków z mięsem z Bergamo (s. 67) dostaję ślinotoku, więc zmierzę się z nimi na weekend. Foccacia z Bari (s. 242) zaskoczyła mnie prostym wyglądem i kunsztownym przygotowaniem, czasu brak, ale dopisuję do listy. A ciasteczka z migdałami (s. 150)… mmm, już nie mogą się doczekać, aż je zrobię i schrupię. Mogłabym tak bez końca, ale niestety książka zawiera tylko 120 przepisów, kiedyś moje wyzwania kulinarne się wyczerpią… trzeba będzie znowu surfować w internetach. Jednak najcudowniejsze strony www z tysiącami przepisów nie zastąpią książki w twardej okładce ze świetnymi zdjęciami i równie świetnymi przepisami – wiecie, czuję się wtedy jak jakaś czarownica, która wodząc palcem po stronie ze składnikami i przepisem, pomruczawszy do siebie pod nosem zaklęcia, za chwilę wyczaruje pyszne cudeńka o wpadającej w ucho, śpiewnej nazwie. Rame di napoli al cioccolato e pistacchio! Pizza con la scarola! Umbricelli al rancetto! Abracadabra! Amore mio!

Mirka Chojnacka

Cristina Catese, Italia. Amore mio. 120 przepisów prawdziwej kuchni włoskiej, Wydawnictwo Słowne, 2022


Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>