SOBOTA – 9 września 2023

SOBOTA – 9 września 2023

Pod naszym patronatem m.in. 

Pod naszym patronatem m.in. 

Książka w prezencie

Książka w prezencie

WSPÓŁPRACA

WSPÓŁPRACA

Kulinarna podróż w przeszłość

Grażynę Zarembę-Szubę poznałam (czytając oczywiście) w pierwszym numerze „Szczecinera”. Podała tam przepis na tradycyjne szczecińskie pierniki. Od tej pory chodzi za mną chęć przygotowania ich. Dlatego, gdy w oko wpadła mi „Pomorska książka kucharska”, ani chwili nie wahałam się, by ją kupić.

Autorka podjęła się trudnego zadania rekonstrukcji kuchni pomorskiej. Kuchni czterech pór roku, opartej o potrawy sezonowe i rośliny okopowe oraz ryby, kuchni zgodnej z tak popularną teraz ideą slow food. Pani Szuba zastrzega, że kuchnia pomorska, mimo iż odtwarzana przez nią ze źródeł niemieckich, nie jest kuchnią niemiecką (czyli ciężką, pełną wieprzowiny i tłustych potraw) lecz czymś całkowicie odrębnym. Jak widać nawet kulinaria wskazują na wyjątkowość i autonomię Pomorza Zachodniego i nie pozwalają go jednoznacznie przypisać li tylko do jednego kraju. Jesteśmy euroregionem, terenem pogranicza i doskonale to widać również w tradycyjnych potrawach z naszego obszaru.

Wszystkie dania opisane w książce zostały przez autorkę przetestowane, sprawdzone i dopasowane do współczesnych realiów. Odtwarzała je na podstawie starych niemieckich książek kucharskich, ale i nadesłanych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie w rodzinach zachodniopomorskich.

„Pomorska książka kucharska” przeniesie nas w pyszny świat 44 przepisów, które aż się proszą o przetestowanie. Nie brakuje w nich gęsiny, zajęcy, cielęciny, ale znajdziemy i zapomniany już jarmuż raki, mrowie ryb i swojskie ziemniaki. Jeżeli kochasz jeść lub gotować, czujesz się pomorzaninem lub pomorzanką, lub po prostu ciekawi cię czym są pomorski kawior i polski zając – ta książka jest dla Ciebie pozycją obowiązkową.

Grażyna Zaremba – Szuba prowadzi również warsztaty kulinarne, oczywiście uczy na nich gotować potrawy pomorskie.

Marta Kostecka

Grażyna Zaremba-Szuba, Pomorska książka kucharska, Walkowska Wydawnictwo / JEŻ, Szczecin, 2011 r.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>