sobota, 4 kwietnia 2020

sobota, 4 kwietnia 2020

Pod naszym patronatem m.in. 

Pod naszym patronatem m.in. 

Książka w prezencie

Książka w prezencie

WSPÓŁPRACA

WSPÓŁPRACA

O kawie i herbacie

kawa napoj-magicznyGłównymi bohaterami obu książek są napoje bez których wielu z nas nie wyobraża sobie życia. Kawa i herbata świetnie komponują się z lekturą. Bo czyż nie miło jest zasiąść w fotelu z ciekawą książką popijając ulubiony napar?

Kawa napój magiczny
Marta Dobrowolska – Kierył
Grupa Wydawnicza Foksal, 2014

„Przygoda człowieka z kawą ma wprost niewyobrażalnie długą historię, której początki giną w mrokach paleolitu….” To książka dla wszystkich, którzy pragną zgłębić jej tajniki. Autorka przedstawia nam historię niepozornego ziarna, które obecnie należy do najbardziej wartościowych produktów w międzynarodowym handlu. Omawia dwa podstawowe gatunki kawowca, które cenią sobie smakosze. To coffea arabicacoffea canephora /zwane robusta/. To właśnie ich owoce dostarczają ziaren, z których napar pijemy z rozkoszą. Jak wyglądają zbiory i na czym polega przetwarzanie ziaren, jak ważne jest odpowiednie prażenie i które państwa należą do kawowej potęgi? To tytułem wprowadzenia.

kawa 01W kolejnych rozdziałach znajdziemy informacje na temat parzenia kawy. Na co zwrócić uwagę przygotowując napar? Podobno mielenie ziaren, jest najważniejszym etapem przygotowywania aromatycznego napoju. Ma decydujący wpływ na smak parzonej kawy. Po lekturze tej książki zrozumiemy dlaczego znawcy nigdy nie piją kaw rozpuszczalnych.
Jak wybrać domowy młynek? Jak zaparzyć wyśmienite espresso i dlaczego kawę należy wlewać do ciepłej filiżanki? To tylko niektóre zagadnienia poruszane przez autorkę.

Rozdział PRZEPISY to krótka ściąga dla tych, którzy jeszcze nie odróżniają espresso macchiato od latte macchiato. Znalazła się tu krótka charakterystyka różnych rodzajów napojów serwowanych w kawiarniach, które możemy również przyrządzić sami w domu. Od espresso machciato przez affogato, kawę bananową, po pikantną kawę po arabsku i domowy likier kawowy.

Wypieki i desery z kawą i do kawy dopełniają lekturę. Tort makowo – kawowy, babeczki kawowy, tiramisu, trufle kawowo-orzechowe.. A zdjęcia tylko zaostrzają apetyt….


herbata

Herbata. Moc smaku i aromatu
Justyna Mrowiec
Grupa Wydawnicza Foksal, 2014

O jej początkach jest sporo legend. Chińczycy uważali herbatę za oczyszczający napar leczniczy,  inni za boski napój poetów. Przez wieki była parzona w postaci sprasowanych cegiełek lub proszku. Jej zalety odkryli także Japończycy, dzięki kontaktom utrzymywanym przez mnichów buddyjskich z Chin i Japonii. O zwyczajach, ceremoniach i o tym jak trafiła do Europy, w tym na polskie dwory, przeczytamy w pierwszych rozdziałach książki.

Kolejne strony to ciekawe informacje na temat upraw herbaty, jej producentów i rodzajów. Być może nie wszyscy wiedzą, że wszystkie jej rodzaje pochodzą z liści rośliny o nazwie Camellia sinesis. Wszystkie pozostałe napoje wyprodukowane z innych roślin /np. yerba mate czy rooibos/ do herbat nie należą.
Zielone, białe, żółte, turkusowe, czerwone i czarne… O barwie, smaku i aromacie naparu decyduje utlenianie. Każda z nich ma inny smak i właściwości. Niestety herbata czarna, którą pijemy najczęściej ma najmniej właściwości zdrowotnych.

Sporo tu ciekawostek i porad. Jak zaparzyć dobrą herbatę? Jak ją przechowywać?  Wiele pięknych zdjęć, które zachęcają do tego by wypróbować przepisy na herbatki rozgrzewające /np. czarna z kardamonem i imbirem, herbatka kubańska/, orzeźwiające / z sokiem jabłkowym, arbuzowa, mrożona z miętą/ i herbaciane słodkości /tiramisu z zieloną herbatą, granita z czerwonej herbaty/.

Obie książki to idealna lektura dla herbaciarzy i kawoszy. Warto przecież wiedzieć skąd wzięły się w naszych kubkach te aromatyczne napoje, i co zrobić by były jeszcze smaczniejsze.

/mw/

[buybox-widget category=”book” ean=”9788328007178″]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>