16 marca 2019 r.

16 marca 2019 r.

Pod naszym patronatem m.in. 

Pod naszym patronatem m.in. 

Książka w prezencie

Książka w prezencie

WSPÓŁPRACA

WSPÓŁPRACA

Smaki Izraela. Współczesna kuchnia izraelska

smaki izraelaTradycja i współczesność w izraelskiej kuchni. Ta książka to ponad 100 przepisów od przekąsek po desery.

Smaki Izraela. Współczesna kuchnia izraelska
Nida Degutiené
przekład: Wioletta Wasilewska
Wydawnictwo Buchmann, 2016

Smaki Izraela łączą tradycję ze współczesnością. Mieszkańcy państwa izraelskiego ściągnęli na te ziemie z czterech stron świata, przywożąc ulubione potrawy pochodzące z różnych kultur. Nowoczesna kuchnia żydowska jest połączeniem smaków, swoistą kuchnia fusion, wiążącą historyczne smaki z obecnymi.

Książka jest nie tylko zbiorem kulinarnych przepisów, ale wzbogacają ją piękne, charakterystyczne barwne fotografie. To także wędrówka po tradycjach, świętach i obrządkach kultury żydowskiej, opowieść o smakach nowoczesnej kuchni Izraela, o potrawach sporządzanych na ulicach Jerozolimy i o doświadczeniach autorki jako obcokrajowca, gdy bywała zapraszana do domów mieszkańców, miała przyjemność gotować z nimi, słuchając ich wspomnień i anegdot. Wszystkie fotografie w książce są wykonane przez autorkę Nidę Dagutiené.
Nida Degutiené jest rodowitą Litwinką i jako dziennikarka prowadzi blog kulinarny nidosreceptai.lt

Żyje i gotuje z pasją. W ciągu pięciu lat spędzonych w Izraelu udało jej się poznać zarówno sekrety tradycyjnej kuchni żydowskiej, jak i nowoczesnej izraelskiej którymi teraz dzieli się z czytelnikami.

Ta książka otwiera drzwi do kuchni Izraelskiego domu, zachęca do kosztowania kulinarnych rozmaitości, jakie można kupić na ulicach w Izraelu, a także zamówić w lokalnych restauracjach. Jest zbiorem wspomnieć oraz historii, którymi przez ostatnie pięć lat dzielili się ze mną litwacy, moi izraelscy znajomi, a także ich mamy i babcie. Ponadto jest spojrzeniem na Izrael miejsce wciąż dla wielu nieznane oczami innego. I wreszcie ta książka jest moją odpowiedzią na pytanie, dlaczego kuchnia żydowska jest tak wyjątkowa. /Nida Degutiené/

Poczuć Izrael i zrozumieć żydowską duszę yidisher neshome to duże wyzwanie. Wspaniale, ze do rąk polskich czytelników trafia to wyjątkowe kompendium kulinarne, wypełnione informacjami o żydowskiej historii i kulturze, w tym również o jej współczesnym obliczu, które paradoksalnie jest jeszcze mniej znane. /Faina Kukliansky, przewodnicząca społeczności żydowskiej na Litwie/

źródło: Buchmann

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>