Wkrótce….

Wkrótce….

Pod naszym patronatem m.in. 

Pod naszym patronatem m.in. 

Książka w prezencie

Książka w prezencie

WSPÓŁPRACA

WSPÓŁPRACA

Smaki z dzieciństwa w wersji wege

Babcine potrawy w wersji wegańskiej? Pierogi, rosół, naleśniki, szarlotka… i jeszcze jajecznica, bez której niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania! Czy to możliwe? Czy da się tak bez mięsa, jajek, mleka odtworzyć smaki dzieciństwa? Autorka tej książki udowadnia, że tradycyjne polskie potrawy możemy przerobić na wersję roślinną. Warto spróbować, nawet jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się przejść na wegetarianizm. To może być ciekawa kulinarna przygoda.

„Jeśli jesteś na diecie roślinnej, a tęsknisz za polskimi smakami, to ta książka jest dla ciebie. Jeśli lubisz tradycyjną polską kuchnię, lecz chcesz gotować trochę lżej i zdrowiej, to ta książka również jest dla ciebie. Jeśli gotujesz tradycyjnie, ale poszukujesz odmiany i chcesz wprowadzić do swojej kuchni trochę nowoczesności, to tak książka też jest dla ciebie. A jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem i szukasz inspiracji, to znajdziesz tu mnóstwo prostych i szybkich przepisów” – pisze we wstępie Autorka.

Ta pięknie wydana książka z pewnością będzie świetnym źródłem inspiracji, dla tych, którzy postanowili zmienić swoją dietę. Wegańska wątróbka z tofu, gulasz z soczewicą, smalec z fasoli, makowiec bez ciasta, wegański tatar, kaszanka z kaszy gryczanej. Czyż to nie brzmi intrygująco??

Ida Kulawik, autorka bloga kulinarnego veganbanda dzieli się z czytelnikami swoimi sprawdzonymi przepisami na domowe potrawy. Zaczyna od składników, które powinniśmy mieć w kuchni roślinnej. Wśród nich jest sporo zamienników, które zastąpią nam np. żelatynę (agar), kakao (karob) czy cukier (ksylitol, erytrol).

Zbiór stu potraw podzielony jest na dziewięć rozdziałów. Zaczynamy od propozycji śniadaniowych, potem zupy, obiady, podwieczorki, kolacje… Są przepisy na majówkę, imieniny, na zdrowe i pełne witamin surówki. Ostatni rozdział to PRZEPISY PODSTAWOWE CZYLI Z NOTATNIKA TEŚCIOWEJ. A tam np. majonez sojowy, mleko migdałowe, kefir sojowy i wegańskie bezy!

Piękne zdjęcia Katarzyny Cichoń kuszą i zaostrzają apetyt. Przepisy na zdrową, roślinną kuchnię wydają się bardzo proste, a przede wszystkim zdrowe. Są lżejsze od oryginalnych, pozbawione cholesterolu i glutenu. Tylko eksperymentować i jeść! Na zdrowie!

MW

Ida Kulawik, Roślinna kuchnia polska, fotografie: Katarzyna Cichoń, Wydawnictwo Dwie Siostry, 2020

Zajrzyj do środka książki na stronie Wydawcy – KLIK

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>