Wkrótce….

Wkrótce….

Pod naszym patronatem m.in. 

Pod naszym patronatem m.in. 

Książka w prezencie

Książka w prezencie

WSPÓŁPRACA

WSPÓŁPRACA

Zielono& Zdrowo

GreenKitchen_205x260mm.inddNiezdrowo odżywiający się wegetarianin, jedzący na co dzień  głównie makaron, pizzę i słodycze spotyka na swej drodze świadomego mięsożercę, ostrożną konsumentkę, czyli Luise. Gdy zamieszkają razem rozpoczynają kulinarne poszukiwania, które mają im pomóc ustalić wspólne menu. W wyniku ich kuchennych eksperymentów powstaje blog The Green Kitchen Stories, który od wielu lat ma wiernych czytelników na całym świecie. Ta książka to podsumowanie wszystkiego, czego się nauczyli. To zaproszenie do ich zdrowej kuchni. Zdrowej, zielonej i wcale nie nudnej!

Zielono& Zdrowo. Nowa kuchnia wegetariańska
David Frenkiel i Luise Vindahl
zdjęcia: Johanna Frenkel
przekład: Małgorzata Samborska
Wydawnictwo Buchmann, 2015

Książkę wypełniają przepisy stosowane przez Luise i Davida na co dzień. Oboje cenią sobie proste i zwyczajne dania, jednak zdarza im się robić, też takie których przygotowanie trwa kilka godzin. We wstępie otwierają drzwi do swej spiżarni pokazując bez jakich produktów nie mogą się obyć a następnie na przykładzie swojej córki, przekazują wskazówki jak wpoić dzieciom zdrowe nawyki właściwego odżywiania. W “Technikach podstawowych” autorzy radzą jak zrobić własny sos pomidorowy,  syrop z daktyli, klarowane masło, keczup jabłkowy czy prosty jogurt, zamiast kupować je w sklepach ze zdrową żywnością.

Książka podzielona jest na “Poranki”,” Lżejsze posiłki”, dania “W drodze”, “Obiady rodzinne”, “Małe przekąski”, “Napoje”, oraz “Słodkości”.  I tak np. na śniadanie autorzy proponują nam pieczone chrupiące płatki owsiane z jeżynami lub placuszki bez mąki z bananami i kokosem. David i Luise czerpią ze swojego skandynawskiego dziedzictwa, czego przykładem są przepisy na szwedzkie pieczywo chrupkie i duński chleb razowy.
Zapiekany falafel z ziołami i pistacjami, zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy, pizza na spodzie z kalafiora, warzywa na patelni z bobem, przepisy na cztery wegetariańskie pizze, smaczne pasty do chleba, kolorowe sałatki, zdrowe napoje i słodkości… To tylko niektóre przykłady potraw, jakie znalazły się w tomie  “Nowej kuchni wegetariańskiej”.
Ciekawe propozycje dań z pewnością ucieszą wegetarian. Propozycje dla siebie znajdą tu również weganie. Ale książka może może posłużyć każdemu, kto dba o zdrową dietę. Ponad 90 procent potraw tej książce nie zawiera glutenu, oznaczono je specjalnym skrótem.

Autorzy pochodzący ze Skandynawii, szukają inspiracji kulinarnych na całym świecie. Ich książka inspiruje czytelników do samodzielnych wypraw do świata pełnowartościowego jedzenia.

/MW/

Zielono zdrowo 02 Zielono zdrowo 03 Zielono zdrowo 04 Zielono zdrowo 05 Zielono zdrowo 06 Zielono zdrowo 07

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>