12 października 2019 r.

12 października 2019 r.

Pod naszym patronatem m.in. 

Pod naszym patronatem m.in. 

Książka w prezencie

Książka w prezencie

WSPÓŁPRACA

WSPÓŁPRACA

Zjeść głowę cukru

Bogato ilustrowana książka pełna ciekawostek i zaskakujących faktów już w księgarniach! Apetyt rośnie w miarę czytania.

Zjeść głowę cukru. Ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci
tekst: Małgorzata Kur
ilustracje: Małgorzata Kwapińska
Wydawnictwo Kocur Bury, 2019

Inspirująca kulinarna podróż przez epoki, regiony i smaki. Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano dawniej żywność, skoro nie znano lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli?
Z tą bogato ilustrowaną książką czytelnik zajrzy do garnków dawnych gospodyń, pozna przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowywaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowie się, co jadano w czasie wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach wojskowych i statkach kosmicznych. Każdy znajdzie tu coś ciekawego dla siebie.

Książka prezentuje także tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów. Nie zabrakło również potraw najbardziej luksusowych i… najbardziej obrzydliwych! A wszystkich zaintrygowanych tytułową głową cukru (cóż to takiego?), odsyłamy do lektury! Z pewnością zaspokoją swoją ciekawość.

Pięknie wydana pozycja, w dużym formacie i twardej oprawie, przeznaczona jest dla wszystkich czytelników – małych i dużych.

O autorce
Małgorzata Kur, absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Łódzkim i grafiki na ASP. Laureatka licznych nagród literackich. Jej debiut pt. ”Król zwierząt” zwyciężył w konkursie Instytutu Spraw Publicznych na książkę promującą partnerstwo w rodzinie. W 2015 roku powieścią „Rodzina z fotografii” wygrała konkurs Książka przyjazna dziecku. Zdobyła I miejsce w V Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren w kategorii 0-6 lat za książkę „Gucio na tropie zaginionej świnki morskiej”.
Prowadzi blog kulinarny „Pularda. Stół sprzed wieków”, na którym odtwarza przepisy ze starych książek kucharskich.

źródło: Kocur Bury

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>