Wkrótce….

Wkrótce….

Pod naszym patronatem m.in. 

Pod naszym patronatem m.in. 

Książka w prezencie

Książka w prezencie

WSPÓŁPRACA

WSPÓŁPRACA

Złoty środek

„Myśl o jedzeniu jak o źródle energii. Tak przecież rzeczywiście jest: zaledwie parę miesięcy temu energia zawarta w związkach chemicznych brokułów była fotonami, które powstały w reakcjach termojądrowych na Słońcu! Znaj i szanuj jedzenie – a ono ci się odwzajemni.”
A. Beloveshkin

Stres, permanentna dekoncentracja, powszechnie gloryfikowana wielozadaniowość i zawrotne tempo życia powoduje powodują, że jedzenie stało się niechcianym przerywnikiem i stratą czasu. Andrey Beloveshkin, wykładowca i doktor nauk medycznych, w swojej książce namawia nas do przywrócenia codziennym posiłkom ich właściwego znaczenia.
W ostatnich kilkunastu latach zaobserwowaliśmy gigantyczny wzrost ludzi cierpiących z powodu chorób cywilizacyjnych, które stały się jednocześnie największym problemem w krajach rozwiniętych i rozwijających się.
Na co więc choruje współczesny człowiek i jakie są tego przyczyny?


W czołówce uplasowały się cukrzyca, insulinooporność, nadwaga, otyłość, nadciśnienie, a także depresja, zaburzenia psychiczne i zaburzenia odżywiania, miażdżyca czy choroby układu pokarmowego. Warto uzmysłowić sobie, że ich podłożem są nasze codzienne nawyki, upodobania, nałogi, brak aktywności fizycznej lub jej znikome formy. To oznacza, że nie kto inny jak my sami mamy niebagatelny wpływ na własne zdrowie. Dlaczego nie spróbować małymi kroczkami zmodyfikować naszych codziennych przyzwyczajeń?
W tym pomóc nam może poradnik „Co i kiedy jeść”. Beloveshkin uświadamia czytelnikowi jak ważna jest higiena i kultura jedzenia, wsłuchanie we własne ciało, synchronizacja zegara biologicznego, uważność i skupienie na posiłku. Przybliża czym jest fasting, czy powiązana z nim autofagia, puste przerwy, cheat- meal i jak wpływają na nasze samopoczucie. Podpowiada jak obejść popadanie w skrajności, restrykcje i ograniczenia, by nie narazić się jednocześnie na wzrost poziomu stresu, wyobcowanie, czy wręcz izolację społeczną. Uczy głównych zasad wyboru produktów, tempa i kolejności ich spożywania, właściwego zachowania żywieniowego, gęstości kalorycznej i odżywczej, optymalnych proporcji czy kontroli apetytu i ich wpływu na nasze zdrowie. Co najważniejsze każdy rozdział zawiera podpowiedzi jak przestrzegać opisanych reguł, sporym ułatwieniem jest także indeks alfabetyczny na końcu książki. Co ciekawe autor odradza zbyt rygorystyczne przestrzegania zasad, a wręcz nakłania do czasowych odstępstw na rzecz małych grzeszków żywieniowych.

„Co i kiedy jeść. Jak znaleźć złoty środek między głodem a przejadaniem się” Andrey’a Beloveshkina to praktyczny poradnik żywieniowy skierowany do wszystkich, którym nie jest obojętne własne zdrowie. Autor wnikliwie pochyla się nad każdym zagadnieniem i opisuje je prostym, zrozumiałym językiem. Zachęcam do lektury!

Ewa Ciereszko

Andrey Beloveshkin, Co i kiedy jeść. Jak znaleźć złoty środek pomiędzy głodem a przejadaniem się, przekład: Bogumiła Benda, Wydawnictwo BIS, Warszawa 2021, stron: 284

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>